SLOVENSKI NACIONALNI MLADINSKI ORKESTER

SMO

 

 

Avantura se začne tukaj in zdaj!

 

Igranje v Slovenskem nacionalnem mladinskem orkestru je izkušnja, ki spremeni življenje. Kot glasbeniki Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra boste poustvarjali nadvse navdihujočo glasbo, preizkušali nove ideje z vrstniki iz celotne države in ​​delali z vrhunskimi mentorji po izjemno visokih standardih. Slovenski nacionalni mladinski orkester je projekt, prostor in zgodba, ki povezuje vso Slovenijo. V njem bodo mladi glasbeniki, stari od 13 do 19 let, imeli možnost odpirati sebe ter krepiti glasbene in kulturne mostove. Nagovarjamo starostno skupino, ki je v burnem procesu definiranja svojega sistema vrednot. 

Slovenski nacionalni mladinski orkester je druženje in ustvarjanje v glasbi, navduševanje nad glasbeno umetnostjo in umetnostjo na sploh, tkanje prijateljskih vezi in okolje napredovanja. Je prostor in čas, v katerem mladi svoj talent izživijo do popolnosti in se obenem naučijo raznolikosti glasbenih in osebnostnih poti. Vendar to ni vse. Spodbujali vas bomo, da boste svoje sposobnosti prenašali na druge najstniške glasbenike in jih navdihovali pri učenju prevzemanja odgovornosti. To bo iztočnica za razvijanje ekipnega duha, ki bo mlade udeležence spodbujala, da postanejo samozavestni bodoči vodilni glasovi svoje generacije. Poleg vsega tega boste prav v orkestru srečali nekaj svojih novih najboljših prijateljev, ki jih boste obdržali vse življenje. Biti del takšnega orkestra je resnično izkušnja za življenje. 

Delo z mladimi bo potekalo večkrat na leto. Poleti bo potekal Orkestrski kamp v obliki aktivnih glasbenih počitnic odprt za vse mlade izvajalce primerne starosti, ki želijo sodelovati v orkestru, izkusiti ustroj velikega ansambla in se udeležiti drugih aktivnosti. V drugih delovnih fazah bomo izbrali glasbenike in z njimi pripravili tehtne programe, s katerimi se bomo ob bok postavili drugim nacionalnim mladinskim orkestrom, ki že leta uspešno delujejo in kalijo mlade profesionalce ter predstavljajo svoje države na najvišji umetniški ravni.  

 

 

2

 

 

Spoznajte nas

 

SMO ekipa je kot nobena druga. SMO je projekt, prostor in zgodba, ki povezuje vso Slovenijo. Do 100 glasbenikov prihaja vanj iz vse Slovenije iz zelo različnih okolij - vendar jih povezuje ljubezen do orkestralne glasbe, želja po izzivu in navdušenje za navdihovanje drugih. V njem bodo mladi glasbeniki, stari od 13 do 19 let, imeli možnost odpirati sebe ter krepiti glasbene in kulturne mostove. V okviru trajnostnega programa na najvišji ravni in v sodelovanju s priznanimi strokovnjaki iz različnih glasbenih (in drugih umetniških) področij bomo spodbujali razvoj osebnosti in sposobnosti posameznikov, nato pa še krepili in nagovarjali odgovornost ter odnos do družbe, solidarnost in humanost. Želimo, da mladi postanejo zavestnejši in skrbnejši tudi do nacionalnih vrednot kot tudi do drugih kultur, držav in posameznikov. 

SMO želi ponuditi najbolj predanim mladim glasbenikom Slovenije priložnost za sodelovanje v našem živahnem, a zahtevnem orkestru. Iščemo glasbenike, ki združujejo precejšnje tehnične sposobnosti in čut za orkestralno igro z velikim smislom za avanture, odprti um in odličen timski duh. Naši glasbeniki bodo odgovorni ne le zase kot izvajalce, temveč tudi za druge v timu, saj bodo predstavljeni kot ambasadorji svoje generacije.

Učinkovito dolgoročno izvajanje glasbenega projekta Slovenski nacionalni mladinski orkester odpira neprimerljive možnosti za zastopanje in predstavitev ogromnega kulturnega potenciala naše države. Glavni udeleženci so in bodo mladi, ki bodo jutri oblikovali in plemenitili našo državo. Naši mladi izvajalci, bodoča umetniška elita si bodo postavili najvišje izzive in se z njimi postavili na zemljevid Evrope.

 

Projekt izvaja Kulturno društvo BSA (www.art-bsa.eu) v sklopu svoje platforme Evropski karierni center za umetnike Triple Bridge (www.triplebridge.eu).

Koproducenti projekta so: 

Festival Ljubljana in Mestna občina Ljubljana, https://ljubljanafestival.si/

Pionirski dom - Center za kulturo mladih, https://www.pionirski-dom.si/

Music up close network (Evropski projekt - program Kreativna Evropa), https://www.musicupclose.net/

Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Slovenije gospoda Marjana Šarca.

 

 

PRIJAVE ZA SMO - Poletni orkestrski kamp 2019:

Hvala za vaš interes za udeležbo v SMO - prijave so zdaj odprte.

 

Slovenski nacionalni mladinski orkester vabi k udeležbi mlade glasbenike, stare od 13 do 19 let. Želimo si, da bi se ga udeležili mladi iz vseh koncev Slovenije, še posebej tisti, ki doslej niso izkusili podobnega izobraževanja. Ker za letošnji program ne bodo razpisane avdicije, vabimo prav vse mlade, ki bi želeli z nami preživeti intenzivni teden z glasbenimi in drugimi aktivnostmi. Edini pogoj je, da udeleženci obiskujejo (katerokoli) glasbeno šolo ali primerljiv program.

Če ste stari 13 -19 let in hodite v glasbeno šolo na ekvivalentni stopnji, oddajte prijavo do 20. julija in se nam pridružite avgusta 2019! Izbrani glasbeniki bodo izvajali glasbo za orkester in sodelovali v zanimivem projektu z enim in edinim Vladom Kreslinom. Z njim boste na zaključnem koncertu v magičnih Križankah, decembra pa še v Cankarjevem domu navdihnili druge mlade glasbenike in seveda navdušili mnoge odrasle. 

 

  • Poletni orkestrski kamp 2019 bo potekal od 23. 8. do 30. 8. 2019 v Ljubljani. 
  • Udeleženci bodo sodelovali v intenzivnem glasbenem programu s sekcijskimi vajami, skupinskimi vajami, vajami orkestra in komorni glasbi. Glasbene vaje bodo potekale pod mentorstvom priznanih glasbenikov in bivših udeležencev naše mednarodne dejavnosti.
  • Druge aktivnosti bodo: športne aktivnosti, ogledi in kulturne aktivnosti v Ljubljani, učenje cirkuških veščin za boljšo koncentracijo, delavnica gledališke improvizacije za sproščen in suveren nastop, pevska delavnica za ekspresivo izražanje in obvladovanje telesa, plesna delavnica za močno prezenco in zaupanje vase, glasbena delavnica za kitaro za osnove improvizacije in igranje osnovnih akordov, likovne delavnice za spodbujanje kreativnosti. Vse bodo potekale pod mentorstvom animatorjev oz. strokovnih sodelavcev.  

         VEČ O MENTORJIH  

        VEČ O AKTIVNOSTIH

Zaključni koncert bo v sklopu Ljubljana Festivala 30. 8. 2019 skupaj z legendarnim slovenskim kantavtorjem in glasbenikom Vladom Kreslinom. Že skoraj trideset let je z bandom Mali bogovi in Beltinško bando dobrodošel gost Festivala Ljubljana in zmeraj nabito polnih Križank. Letos bo prav na tem magičnem odru z njim na odru tudi Slovenski nacionalni mladinski orkester. 

 

Vsi koncerti SMO z Vladom Kreslinom:

30. avgusta (31. avgusta v primeru dežja) 2019, Križanke Ljubljana

8. 9. in 10. decembra 2019, Cankarjev dom Ljubljana

 

RAZPIS

 

Udeleženci se lahko na poletni orkestrski kamp 2019 prijavijo s standardnimi instrumenti simfonične zasedbe: violina, viola, violončelo, kontrabas, flavta, oboa, klarinet, fagot, rog, trobenta, pozavna, baspozavna, tuba, timpani, tolkala, harfa. Za letošnji poletni program ne bodo razpisane avdicije. Pogoj je, da udeleženci obiskujejo osnovno ali srednjo glasbeno šolo oziroma Akademijo za glasbo.

Slovenski nacionalni mladinski orkester bo poskrbel za velike instrumente kot so: timpani, veliki boben. Vsi ostali instrumenti so v lastni domeni.

Kotizacija zajema stroške nastanitve, prehrane, prevozov, varstvo, program. Stroški mentorjev, animatorjev, vstopnin, idr. bodo poravnani z naše strani.

Udeleženci bodo nastanjeni v centru Ljubljane. Aktivnosti bodo potekale v Pionirskem domu in v Križankah. Vse lokacije so dosegljive peš. Povsod, tudi v hotelu, bodo mladi imeli organizirano spremstvo in varstvo. Ob potrditvi udeležbe boste dobili vse informacije. 

Elektronsko prijavnico izpolnite spodaj. Prijavnica obsega formular za pridobitev osnovnih podatkov otroka in staršev. Poleg tega se odločite za eno od spodnjih ponudb. Ob potrditvi udeležbe boste dobili vse nadaljnje informacije. Podatki bodo uporabljeni izključno v namen komunikacije med starši in organizatorji.

 

  • Poletni orkestrski kamp / polni penzion s spanjem: 290€
  • Poletni orkestrski kamp / polni penzion brez spanja: 190€

 

PRIJAVNICA